ENDA

Stenløse Præstegård

2016 | Stenløse, Egedal Kommune, Danmark

Fakta:
Projekt: Restaurering og istandsættelse
Bygherre: Stenløse Kirkes menighedsråd
Areal.: 324 m2
Status: Udført
Arkitekt: ELGAARD Architecture
Type: Restaurering, istandsættelse og modernisering
Ydelse: Totalrådgivning
Fredet: Nej

Midt i byen Stenløse ligger Stenløse Kirke højt placeret på en lille bakke med størst fald mod øst og mod nord. I umiddelbar nærhed ligger Stenløse Kirkes Præstegård, hvor provsten for Frederikssund Provsti og dermed præsten i Stenløse Kirke har sin bopæl. Oprindeligt lå her en 3-længet gård opført i bindingsværk og med stråtag fra 1700-tallet. I starten af 1900-tallet brændte gården, og den nuværende præstebolig blev opført i 1923. Præstegården er bevaringsværdigt og er opført i stilen Bedre Byggeskik, der opstod som bevægelse i 1915 og fik stor indflydelse på dansk arkitektur.

Husets ydre og indre disponering er ikke ændret meget siden opførelsen. Den væsentligste ændring ligger i, at den indvendige trappe til 1. salen er flyttet fra entréen til et værelse ved køkkenet i den nordlige ende af bygningen. I samme ende er et viktualierum og vaskerum inddraget i det oprindelige køkkenrum, således at præstegårdens køkken i dag fremstår rummeligt og med mulighed for spiseindretning. To af de store stuer mod haven er i dag slået sammen til en større stue.

Hele 1. salen indrettet med værelser og et badeværelse, hvor der oprindeligt blot var ét stort soveværelse indrettet i frontispicen samt 2 værelser ved hver gavl. Resten af 1. salen var tørreloft og ikke indrettet. Oprindeligt blev værelserne på 1. salen ikke opvarmet. Stuerne nedenunder blev opvarmet med brændeovne eller kakkelovne. I dag er der fjernvarme i hele huset.

I 1970erne har stort set alle rum i huset fået etableret nedhængte lofter, og husets gulve bestod af et utal af forskellige materialer fra klikgulve til linoleumgulve og smalle, tærede plankegulve.

Under den nærværende istandsættelse er samtlige nedhængte lofter nedtaget, og de gamle pudsede lofter er repareret: revner er udkradset, lukket med kalkmørtel og derefter malerbehandlet.

Overalt er gulve er udskiftet til nye massive fyrretræsplanker.

Efter afrensning af væggenes malingslag og gamle tapeter viste det sig, at den originale beskæring mellem lofter og vægge var trukket ca. 20 cm ned ad væggene, hvilket var tidstypisk for perioden og medvirkede til lysere og visuelt mere højloftede rum. Afdækningerne af de oprindelige vægflader har vist, at datidens farvesætning var særdeles mørk og udført i traditionelle farvepigmenter.

I forbindelse med istandsættelsen farvesættes væggene efter samme principper, men dog i lysere nuancer.

Udvendig er husets rygning og om-muret, og skorstenene er mureristandsat. De i 1990’erne etablerede plastiktagrender er udskiftet med nye håndlavede zinktagrender og nedløb. Også husets hovedtrappe er istandsat, ligesom den gamle lampe og klokken på hver side af hoveddøren er blevet nænsomt restaureret af smeden.

« Tilbage til projekter