ENDA

The Municipal Hospital, Copenhagen

2013– | Copenhagen, Denmark

Fact Sheet:
Project: University
Built: 2008-2013
Sqm.: 6000
Client: Jeudan A/S
Type: New Build

A development of 6000 sq. m. campus for the University of Copenhagen and The Council for Children and Youth Administration, designed for building administrator JEUDAN A/S. The building is set within the proximities of the grade I listed Municipal Hospital of Copenhagen and is intended as a modern interpretation of the surrounding historical architecture with a particular emphasis on its brick façade.

 

The project is developed by Peder Elgaard, ELGAARD Architecture under the auspices of Erik Møller Arkitekter

1DSC_8677

IMG_0840

Koebenhavn_20140106_TH_0124
The Municipal Hospital of Copenhagen was designed in 1863 by the Royal Building Surveyor Christian Hansen. Hansen worked in Athens for many years where he acquired an in depth knowledge of the Greek-Byzantine style, which is evident in the Historicist yellow and red brick façade of the hospital. The complex is one of the finest examples of Danish Historicism, which includes fine details within the façade and interior. The complex’s architectural layout also displays an increasing awareness and knowledge of the importance of sanitary conditions within the health care system.
The hospital was closed down in 2000 and has since then become a part of the University of Copenhagen, City Campus. The listed complex has been extended several times. The new building was erected on an available plot within the cadastre, which was appointed in close collaboration with the City Architect of Copenhagen.

 

Kommunehospitalet_20140214_TH_0038

Kommunehospitalet_20140212_TH_0063
The architectural programme has been developed in close collaboration with The University of Copenhagen and The Council for Children and Youth Administration. It comprises of facilities for research and education for The Department of Economics along with auditoriums and communal functions for The Faculty of Health and Medical Science. Furthermore it contains a day care centre for the municipality of Copenhagen.
Kommunehospitalet_20140212_TH_0117
Hovedadgangen til de underjordiske auditorier sker fra haven ad et skulpturelt udformet trappeanlæg, der fører ned til en forsænket plads, som flyder sammen med foyeren, der indrettes som caféareal. Trappen udformes med lange flade trin, der indbyder til, at man sætter sig med sin bog eller en kop kaffe. På denne måde bliver trappen en integreret del af hele haverummet og skaber sammenhæng mellem den nye bygning og det samlede anlæg samtidig med, at den understøtter de uformelle møder mellem studerende og forskere på tværs af institutter.
Kommunehospitalet_20140214_TH_0043

Kommunehospitalet_20140212_TH_0009
The design of the new building has been prepared with a strong reference to the existing complex thus displaying a contemporary interpretation of the exiting volumes, façade syntaxes, fenestration, brick detailing and colour scheme. The entire façade has been executed in a vertical soldier bond whose relief refers to the existing brickwork of the listed building complex. The main underground auditoriums are accessed from the garden where a sculptural staircase leads to a lowered square which floats into the combined foyer and café area. The staircase is designed with long wide steps intended as outdoor seating for reading or coffee breaks or the occasional meeting between students and the academic researchers. It is thus integrated into the garden creating a connection between the new development and the existing complex.
Kommunehospitalet_20140212_TH_0094

Kommunehospitalet_20140212_TH_0007

Kommunehospitalet_20140212_TH_0013

Koebenhavn_20140106_TH_0084

Koebenhavn_20140106_TH_0100
Photos by Kontraframe

« Back to projects