ENDA

New Carlsberg Foundation

2015- | Copenhagen, Denmark

Fact sheet:
Client: New Carlsberg Foundation
Project: Refurbishment
Area: 900 m2
Architect: ELGAARD Architecture
Type: Full Service Consultancy
Status: In process
Listed: Yes

ELGAARD Architecture has been requested by the New Carlsberg Foundation to carry out the refurbishment of its head office, the brewery complex, Brolæggerstræde 5, where brewer I.C. Jacobsen grew up and founded the enterprise, which later became Carlsberg, as we know it today.

The refurbishment comprises of the fifth floor of the front building facing Brolæggerstræde, the fifth floor in the wing as well as the entire back premises, the old brewery, whose five floors have been the seat of the New Carlsberg Foundation since 1975. The project involves the archives and library of the house, conference room as well as kitchen and lunchroom.

All the original buildings of the brewery complex Bryggergården have been preserved through the years. However, substantial restorations and refurbishments have been carried out in 1950-51 and in 1963-66, where among other things the apartments’ original layout, colours and decorations where all re-established. The old brewery complex itself was remodelled in 1973 by the architect Vilhelm Wohlert in conjunction with the New Carlsberg Foundation moving its activities from Glyptoteket to their facilities.

In the new layout of the building complex, we attach great importance to intensifying the architectural expression, so its identity and history supports and marks the DNA and daily activities of the New Carlsberg Foundation to a much greater extent. The work of the foundation along with the organisational very informal culture thus has to be reflected within the building’s interior.

The existing layout and furnishing presents us with an overall challenge with its lack of space. By rearranging the main functions within the old brewery and including the fifth floor of the front building facing Brolæggerstræde, the layout will be optimised in a way, which increases flexibility and usage to a maximum.  The refurbishment will also accommodate a far more logical division and spatial organisation of the daily activities within the building, e.g. organisational culture, project work places and workshops.

 

« Back to projects