ENDA

NOMA Restaurant – The naval mine depot

2016 – 2018 | Copenhagen, Denmark

Project: Transformation of naval mine depot into gourmet restaurant

Area: 1200 m2

Status: Completed

Service: Client consultancy, formulate conservation management plan, architectural consultancy, authority management

Listed: Yes

During 2017-2018, ELGAARD Architecture has provided client consultancy for the NOMA restaurant in relation to its relocation to a listed former naval mine depot on the historic rampart of Christianshavn in Copenhagen. The project has been realised through a unique collaboration between Elgaard Architecture, BIG Architects, Studio David Thulstrup, Piet Oudolf, Thing & Brandt and NT. Consulting.

The historic naval mine depot lies integrated within Copenhagen’s historic rampart, which is a scheduled monument and an important part of the city’s history. The transformation project has balanced the challenges of transforming a listed building into a state-of-the-art restaurant with adjoining gardens and newly added architecture. The result communicates and amplifies the site’s key listed values and cultural history, concurrent with buildings as well as surrounding areas are laid out as a functional place of work, accommodating contemporary and intelligent facilities and climate solutions.

Authority- and process management:
Elgaard Architecture has been responsible for the complete development process of the projectnewlye.g. by early involvement of the conservation authorities which has ensured a smooth and time efficient process in developing the project’s conservation and development plan. This has secured that the right balance between new functions and conservation values have been formed in close dialogue between the client and the authorities.

Architecture:
The project also includes reinstating original elements which can intensify the story about the naval mine depot’s original function while having a function in the new employment. New elements and interventions are being added when justifiable in relations to functionality, e.g. has three rectangular skylights been installed to accommodate the requirement for an acceptable amount of daylight while conserving the transverse beams supporting the roof. The original room structure and the experience of the elongated room with a traveling crane and exposed concrete have been conserved. The new functions are installed as inserted units in wood and glass.

The new build has been created on the existing foundations of previously demolished buildings. In the southern part, the geometry of the extension is bounded according to the rampart’s layout. The new build and interiors are designed by BIG Architects and Studio David Thulstrup. The gardens are designed by Piet Oudolf and Thing & Brandt. The construction management has been executed by NT Consulting.

« Back to projects