ENDA

The Gardeners’ house, Vallensbæk Church

2012– | Vallensbæk, Denmark

Fact Sheet:
Project: Gardener house
Built: 2012-
Sqm.: 83 Sq.
Client: The Parish of Vallensbæk
Type: Transformation

The existing gardener’s house was of a very poor architectural quality and did not meet the legal demands for working environments. However, the location was sensible and the overall building geometry represented a recyclability in relation to a future revamp.

The revamp project consists of new male/female changing rooms, a lunch room with a kitchenette, a depot-, washing- and drying room and a public disabled toilet. The current cold storage will be abolished and the workshop will be relocated to the machinery building in the eastern part of the cemetery.

The architectural concept is to create a streamlined and simple design reusing brickwork as the defining element. The building is a secondary structure in the hierarchy of the overall complex. However, due to its setting within the proximity of the old Vallensbæk Church, it calls for a suitable consistency within this relation.

The gardeners’ house is part of The Parish of Vallensbæk, Masterplan

The overall building stands as a clear and simple brick volume. The exterior walls are left in exposed brick in a bond of old and new tiles. The transparent centre façade is made up of heavy wooden frames with fine, dark aluminium frames for all secondary construction elements. The former hip roof has been changed to a gable roof with crow stepped gables referring to the gables of the church- and chapel.

The existing rafters are reused and shortened to remove the existing eaves.The roof is relayed in red wing tiles. Apart from a new “chimney element” to hide ventilation- and exhaust outlet channels, the roof surface remains as an intact surface.

The centralised entrance- and lunch room is set as the transverse core of the building, which is defined by two open, glazed facades. The core is flanked by two brick clad wings. The wings contain changing rooms with a discreet light ingress through pattern brickwork which supports the solid expression of the brick walls.

The centralised space is divided by a free standing wardrobe which defines the lunch- and entrance room respectively. The tile flooring of the room draws in the exterior brick surface and thereby creates a coherence between exterior and interior. The tile surface in continued outside where it forms a small patio.

In order to distinguish the functions of the rooms the centralised interiors are kept in a light and neutral tone which reflects the red tile floor surface. The side wings are kept in a dark grey tile floor with dark pointing between the white wall tiles.

« Back to projects