Vibensgaard Østerbro frieze conservation Elgaard Architecture
Back to project overview

Vibensgaard

Elgaard Architecture is the main contractor and architect on the restoration of the retail premises in the ground floor at Vibensgaard which is located in Copenhagen’s Østerbro area. The classic and listed beautiful property was designed by architects Anton Rosen and Peter Neergaard in 1903-05. To a certain extent, the current restoration is initially connected with a planned restoration of the property’s facades.

Facts

Year
2021-

Theme
Restoration of retail premises

Client
Alt Til Barnet Holding ApS, A/B Vibensgaard

Partners
The Agency for Culture and Palaces, Byggeselskabet C.F. Hansen ApS, conservators Anne Brøndum Torp/Brøndum Konservering and Mette Falk/Falk Konservering

Vibensgaard Østerbro interior Elgaard Architecture
Pre-photo of the rooms. The conservators Anne Brøndum Torp (Brøndum Konservering) and Mette Falk (Falk Konservering) have carried out two destructive investigations of the restaurant premises' floors. There are traces of four periods on these. It is therefore recommended that newer floor coverings be removed in the long run, and that surfaces and foot panels be substantially reconstructed. The execution of this, however, is postponed to a later date.
Vibensgaard Østerbro interior billard room Elgaard Architecture
Process photo of the original billiard room in which the ceiling has been painted and repairs to the masonry have been made. The original paint will not be restored, but covered over for possible later restoration. However, the Agnecy for Culture and Palaces has decided that the frieze on the back wall of all the rooms be restored.
“The majority of all technical installations for heating, cooling and electricity will be replaced, and necessary follow-up work is carried out. Where new building parts are introduced due to requirements for indoor climate, this must be done in respect of the property's overall expression.”
Vibensgaard Østerbro frieze conservation Elgaard Architecture
A conservation report prepared by conservator Anne Brøndum Torp from Torp Konservering and Mette Falk from Falk Konservering describes the strategy for the decorative wall paint of the rooms, which is now being conserved. The billiard room, which is also seen above, during the conservation.
“The shop premises' windows have, over time, been replaced with a lower format, while at the same time the exterior has been covered with a typical 1960s façade and suspended ceilings have been installed in the shop premises, thus covering the beautiful, original interiors.”
Vibensgaard Østerbro exterior frieze conservation Elgaard Architecture
The five rooms were originally a restaurant, as can be seen in Anton Rosen's original drawings of Vibensgaard. There is a desire from the client A/B Vibensgaard and Alt Til Barnet Holding ApS to return the facade to its original expression, and in this connection, among other things. the store's suspended ceilings and facing materials were removed. The original windows, which could be moved up and down and thus open up the facades facing Østerbrogade and Strandboulevarden, have recently been found in the basement.
Vibensgaard Copenhagen frieze prior to restoration Elgaard Architecture
The decorative wall paint in the shape of various friezes will likely be reconstructed at some point. The friezes are the original ones from Anton Rosen's time and drawings.
Vibensgaard Copenhagen frieze prior to restoration Elgaard Architecture
The traditional materials are supported by the fact that repairs are being carried out with the same materials as the original ones. The construction company C.F. Hansen is responsible for the masonry work, while a conservation report has been prepared by conservators Anne Brøndum Torp from Torp Konservering and Mette Falk from Falk Konservering. It describes the strategy for the decorative wall paint and the other paint. The frieze in the picture shows former roadside inns, which were located along Strandvejen in Copenhagen just north of Vibensgaard.