Carlsberg Akademi vestibule
Tilbage til projektoversigt

Carlsberg Akademi – vestibule

Elgaard Architecture udfører for Carlsbergfondet restaurering, istandsættelse og teknisk opgradering af Carlsberg Akademi, som brygger J.C. Jacobsen (1811-87) oprindelig fik opført som bolig til sig selv og sin familie i 1847-53 (hovedhuset med Vinterhaven) og 1876-78 (væksthuset Pompeji). Den første del af istandsættelsen omfattede bl.a. fire toiletrum med forrum samt garderobe, vestibule og fordelingsgang.

Fakta

Årstal
2018-2019

Tema
Restaurering og nyindretning af garderobe, toiletter og forrum. Restaurering af vestibule og fordelingsgang.

Bygherre
Carlsbergfondet

Samarbejdspartnere
Sweco Danmark, Tuxen Design v/Marianne Tuxen, Nationalmuseet, Spaabæk Konservering v/Lin Spaabæk, Teknologisk Institut

Fordelingsgang Carlsberg Akademi
Fordelingsgangen før restaureringen, overgangen mellem korridoren og den grønne stue. Farvesætningen med hvidmalede vægge og døre var langt fra husets originale historicistiske atmosfære. Ved hjælp af farvearkæologiske undersøgelser lykkedes det at opspore pigmenterne fra bygningens opførelse, så farvesætningen kunne tilbageføres til Bryggerens tid.
Fordelingsgang Carlsberg Akademi
Fordelingsgangen efter restaureringen. Den oprindelige farvesætning er blevet retableret i linoliemaling, og de egetræsådrede døre genskabt. Der er udført reparationer på marmorgulvet. Belysning er projekteret af designer Marianne Tuxen.
“Undervejs i forundersøgelserne dukkede der interessante farvearkæologiske fund op såsom vægge med marmoreringer, døre med ådringer og skjulte skifervægge.”
Ådring af dørene på Carlsberg Akademi udføres efter gamle teknikker.
Relief Carlsberg Akademi
Villaens relieffer af Bertel Thorvaldsen (1770-1844) havde i årtier været dækket af tykke lag maling, der havde sløret detaljerne i motivet.
Toilet med relief før restaurering Carlsberg Akademi
Toilet før restaureringen
Toilet med relief Carlsberg Akademi
Toilet efter restaureringen. Efter møjsommelig afrensning, reparation og udbedring af skader fra stukkatørens side fremstår alle husets relieffer igen med den oprindelige dybdevirkning og spil mellem lys og skygge.
“Konservatorer, malere og stukkatører har afdækket, åbenbaret og tilbageført fortidens smukke interiører, som gennem tiden er blevet sløret.”
Forrum farveprøve Carlsberg Akademi
”Farvetrappe”, lagvis afdækning af de tidligere farvelag, udført af konservatoren. Lag nr. 1 viser den oprindelige farve af pigmentet italiensk rød blandet med hvid, der nu er blevet genskabt.

Bryggerens privatbolig 
Carlsberg Akademi er af de fleste bedre kendt som Æresboligen, men blev oprindeligt opført som brygger J.C. Jacobsens (1811-87) privatbolig i italiensk villastil i årene 1847-53 nær de gamle Carlsberg Bryggerier på Valby Bakke. Med til villaen hører væksthusene Vinterhaven (1853) og Pompeji (1876-78).

Da bryggeren var meget begejstret for Italiens antikke kunst og kultur, erhvervede han bl.a. en række Thorvaldsen-værker i form af relieffer og portrætmedaljoner til sit hus. I dag huser bryggerens smukke bolig symposier og konferencer i regi af Carlsberg Akademi.

Garderobe før restaurering Carlsberg Akademi
Garderoben før restaureringen
Garderoben efter restaureringen. Der er udført specialfremstillet, smedet messinginventar, det gamle linoleumsgulv er erstattet med et marmorgulv svarende till de øvrige gulve i bygningen, og det ådrede træværk er retableret.