
De fem Halder
Elgaard Architecture opnåede en 2. plads i konkurrencen om at skabe en samlet formidling af De fem Halder og det fredede områdes ruiner, voldgrave og øvrige kulturspor. Projektet fokuserede på restaurering af landskab, ruin og Hald-laden, der blev foreslået nyindrettet til formidlingscenter for områdets kultur- og naturhistorie.
Årstal
2016
Tema
2. plads for konkurrenceprojekt i samarbejde med Schønherr (2. plads), helhedsplan – restaurering og fortolkning
Bygherre
Naturstyrelsen
Samarbejdspartnere
Schønherr (landskab), 2+1 (kommunikation), Viborg Ingeniørerne

Magtfulde mennesker og natur
Hald har gennem århundreder været et magtens centrum. I middelalderen var området hjemsted for et belejringsanlæg og flere borge, for eksempel ridderen Niels Bugges, og i 1700-tallet lå her en stråtækt herregård med park i stram barokstil og romantisk have ned til Hald Sø.
Det femte og nuværende Hald blev bygget omkring 1787 af landsdommer og kammerherre Frederich Schinkel (1719-94), der var herremand på Hald i perioden 1750-94.
På visualiseringen til venstre ses den store landskabsakse.





Gammel lade med ny mening
Den store værdi ved Hald Hovedgårds lade er rummets autenticitet og dets åbne karakter. For at styrke disse forhold foreslog vi, at toiletfunktionen blev samlet i en fritstående boks midt i rummet. Dermed kunne den besøgende få den fulde oplevelse af rummets imponerende udstrækning og synlige konstruktion. De eksisterende køreporte blev foreslået som hovedadgangsvej, og bag portene var tanken at etablere facadepartier i stål og glas, således portene kunne stå åbne og invitere publikum indenfor.
Formidlingen under tag blev foreslået som ni formidlingsstationer i laden. Én station, kernestationen, skulle give det samlede overblik over magtens landskab. De øvrige otte stationer beskrev hver en brik i hovedfortællingen og magtens landskab. På den måde kunne man navigere mellem tid og sted og bevare overblikket i historiens mange lag.