Ny Carlsberg Glyptotek
Tilbage til projektoversigt

Ny Carlsberg Glyptotek

Elgaard Architecture har været bygherrerådgiver i forbindelse med en 3D-opmåling af Glyptoteket forud for indeklimaforbedringsprojekt for både kunst og publikum.

Klimaprojektet skal forbedre vilkårene for kunsten og publikums oplevelse af kunsten, så kunstsamlinger i hele museet bevares forsvarligt og efter internationale standarder, når den udstilles. Klimaprojektet skal desuden skabe fleksibilitet i forhold til disponering af kunstudstillinger samt skabe et publikumsvenligt indeklima, så publikums samlede oplevelse af kunsten og det særlige bygningsværk forbedres markant. Klimaprojektet skal også forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne på museet.

Fakta

Årstal
2019

Tema
3D-opmåling forud for indeklimaforbedringsprojekt

Bygherre
Glyptoteket

Samarbejdspartnere
Modelhuset ApS

Ny Carlsberg Glyptotek
Projektet inkluderer etableringen af en digital model som afgørende grundlag for præcis og rationel projektering og indbygning af ventilationsanlæg i denne historiske bygning af særlig høj arkitektonisk kvalitet. I et projekt med denne kompleksitet er det aldeles afgørende at have et helt præcist projekteringsgrundlag allerede i de indledende projektfaser.

Guder og helte i gudeskønne rammer
Brygger Carl Jacobsen (1842-1914) grundlagde Glyptoteket i 1882 nær sit hjem på Valby Bakke, og i 1897 flyttede de hastigt voksende samlinger af oldtidsgenstande ind i den nuværende bygning ved Dantes Plads. Grundtanken var, at stedet skulle være en gave til kunstnerisk berigelse af det danske folk, og at især samlingens moderne, franske kunstgenstande skulle inspirere samtidens kunstnere med ny og tiltrængt inspiration.

Glyptoteket
Glyptoteket har over 10.000 genstande med hovedvægt på oldtidens kulturer omkring Middelhavet samt dansk og fransk kunst fra 1800- og 1900-tallet.
Ny Carlsberg Glyptotek
Når der skal indbygges nye ventilationsanlæg, kanaler, armaturer og evt. sektionerende døre, vil omfanget af nye tekniske komponenter næsten altid overskride, hvad de historiske rum kan bære æstetisk, og dermed meget nemt kompromittere rummenes bevaringsværdier.
Ny Carlsberg Glyptotek
Når der i situationer som den netop nævnte skal tages en beslutning, er det derfor helt afgørende, at de tekniske krav er håndteret så præcist som muligt ift. at fastlægge det rette balancepunkt mellem teknisk opgradering og bevaring af arkitektoniske kvaliteter. Her er en præcis 3D-model et afgørende værktøj for at kunne løse opgaven.
Glyptoteket
Punktsky
Ny Carlsberg Glyptotek
3D-model
Ny Carlsberg Glyptotek
3D-model