Ny Carlsbergfondet
Tilbage til projektoversigt

Ny Carlsbergfondets domicil

Ny Carlsbergfondets hovedsæde, Bryggergården i Brolæggerstræde i det indre København, er blevet ombygget til en tidssvarende arbejdsplads med fokus på åbenhed, samarbejde, kunst og formidling af fondets virke. Ved at inddrage tagetagen og gentænke husets funktioner har vi skærpet det arkitektoniske udtryk, så stedets identitet og historie i højere grad fremhæves og understøtter Ny Carlsbergfondets DNA, virke og meget uformelle kultur.

Fakta

Årstal
2015-2018

Opgave
Nyindretning af direktionsetage, totalrådgivning

Bygherre
Ny Carlsbergfondet

Samarbejdspartnere
Salto & Sigsgaard

I tagetagens forhenværende møderum findes der i dag bibliotek, fleksible arbejdspladser, mødelokaler og et stort køkken med spisepladser.
Vi har øget byggeriets fleksibilitet med en mere logisk opdeling, som har givet bedre plads til daglige aktiviteter som internt samarbejde, projektarbejdspladser og workshops.

Rumlige transformationer
Elgaard Architectures opgave har været at skabe rumlige transformationer og sammenhænge i tre af kompleksets bygninger og i samarbejde med designerne Salto & Sigsgaard at skabe nye og fleksible rumoplevelser gennem både faste og flytbare elementer designet specielt til stedet.

I modsætning til den tidligere mere repræsentative stil har vi lagt vægt på lys, generøsitet og transparens.
“Bryggergården er spækket med historie. Komplekset giver et unikt indblik i dansk arkitektur- og designhistorie, og vi er både ydmyge og stolte over at få lov at skrive videre på stedets udviklingshistorie. ”
Peder Elgaard, partner
Omdrejningspunktet for ombygningen er transit, opbevaring og display af kunsten. Ny Carlsbergfondets domicil er og skal være et hus, hvor kunstnere holder af at være.
Fleksible arbejdspladser og mulighed for skiftende display af kunsten har været vigtigt for at imødekomme fondets projektbaserede samarbejder.
“Alle ændringer er sket med respekt for historien og stedets identitet og har haft uhøjtidelighed og imødekommenhed for øje. ”
Den løbende transformation gennem tiden er sket med indføling og respekt for stedets iboende kvaliteter og rummer markante fingeraftryk af mestre som bl.a. Kaare Klint og Vilhelm Wohlert.

Et hus fuld af historie
I Bryggergården begyndte brygger J.C. Jacobsen (1811-87) at eksperimentere med undergæret øl. Dette blev afsættet for den virksomhed, der senere skulle blive til Carlsberg. Sønnen Carl, som senere selv blev en stor mæcen og grundlagde Ny Carlsberg Glyptotek, voksede op i Bryggergården.

Bryggergården blev senest bygget om i 1973-75, hvor arkitekt Vilhelm Wohlert stod for en både radikal og nænsom transformation med respekt for bygningens og gårdmiljøets kvaliteter.