Carlsberg Akademi Pompeji før restaurering Elgaard Architecture
Tilbage til projektoversigt

Carlsberg Akademi – hovedhus og væksthuse

Elgaard Architecture forestår den indvendige istandsættelse og restaurering af Carlsberg Akademi, tidligere Æresboligen, der ligger ved de gamle Carlsberg-bryggerier i Valby i København. Brygger J.C. Jacobsen (1811-87) fik opført villaen til sig selv og sin familie i 1847-53 (hovedhus og Vinterhaven) og 1876-78 (væksthuset Pompeji). Ovenfor ses Pompeji før restaureringen.

Fakta

Årstal
2019-(pågår)

Tema
Indvendig istandsættelse, nyindretning og farvearkæologisk undersøgelse

Bygherre
Carlsbergfondet

Samarbejdspartnere
Sweco Danmark, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Marianne Tuxen Design, Spaabæk Konservering, Seir-Materialeanalyse, Dansk Miljø Analyse, Martin Funch Rådgivende Ingeniørfirma ApS

Bryggerens hus bliver levende igen
Som husarkitekt for Carlsbergfondet udvikler Elgaard Architecture Carlsberg Akademi, så konferencefaciliteterne forbedres, samtidig med at fortællingen om bryggeren og hans bolig igen bliver sat i centrum for oplevelsen af huset. Væksthusene og villaens interiører restaureres, og husets logistik forbedres ved installation af en godslift, der forbinder kælderens anretterkøkken med stueetagen, hvor op mod 100 gæster kan bespises i husets smukke rammer. De repræsentative rums interiører tilbageføres så vidt muligt, så villaen fremstår som på Jacobsens tid.

Carlsberg Akademi Vinterhaven nyt tag Elgaard Architecture
Vinterhavens glastag i trådglas var flere steder utæt og udskiftes nu til nye klare energiglas. Afslutningen udføres i zink.
“Restaureringsprojektet forstærker fortællingen om brygger Jacobsens ambitioner for huset og kobler Carlsberg Akademis nutidige funktion tættere til stedets kulturhistorie.”
Peder Elgaard
Thorvaldsen-medaljon Carlsberg Akademi Elgaard Architecture
Brygger Jacobsen fyldte bl.a. sin italiensk-inspirerede villa med værker af kendte billedhuggere som Bertel Thorvaldsen (1770-1844) og Vilhelm Bissen (1798-1868).
Carlsberg Akademi vestibule efter restaurering Elgaard Architecture
Vestibulen ovenfor er som en del af projektet blevet istandsat, og de egetræsådrede døre er bl.a. blevet genskabt. Villaens relieffer og portrætmedaljoner har i årtier været dækket af tykke lag maling, der har sløret detaljerne i motivet, men de er nu blevet renset.
“Den italiensk-klassicistiske bygning blev opført i 1853-54 efter tegninger af arkitekten N.S. Nebelong og i samarbejde med J.C. Jacobsen. ”
Carlsberg Akademi spisesalen før restaurering Elgaard Architecture
Spisesalen før restaurering
Carlsberg Akademi spisesalen konservatorarbejde Elgaard Architecture
Konservatorerne genskaber den oprindelige vægdekoration på undervæggene i villaens spisesal. Den kunstneriske kvalitet af dekorationerne er meget høj, men igennem årtier har de været tildækket med Japan-papir og overmalet.
Brygger Jacobsens begejstring for Italien fik ham til at anmode billedhuggeren Bertel Thorvaldsen om at skabe en kopi af den romerske Alexanderfrise til sin villa på Valby Bakke. Efter møjsommelig afrensning og reparation vil frisen nu igen fremstå med den oprindelige dybdevirkning og spil mellem lys og skygge. Med genskabelsen af den oprindelige mørkere bundfarve bagved frisens figurer er de pludselig trådt frem med stor livagtighed. Stukkatørernes afrensningsarbejde har genfremkaldt frisens detaljer i for eksempel menneskenes ansigtsudtryk, folderne i klædedragterne og fårenes pels.
“Fra 1914-1995 fungerede villaen som æresbolig for fremtrædende skikkelser inden for videnskab, litteratur eller kunst.”
Carlsberg Akademi havestuen konservatorarbejde Elgaard Architecture
Konservator Lin Spaabæk arbejder her i Havestuen, hvor lofternes og vægbortens fine, klassiske mønstre retoucheres.
Carlsberg Akademi havestuen konservatorarbejde Elgaard Architecture
I Havestuens vinduesnicher er de smukkeste fugle og slyngede ranker dukket frem under de senere opsatte tapeter og har åbenbaret villaens fordums storhed.
“I 1995 stiftede Carlsbergfondet Carlsberg Akademi og åbnede huset op for bl.a. konferencer og symposier.”
Carlsberg Akademi væksthuset Pompeji tagrestaurering Elgaard Architecture
Elgaard Architecture varetager også istandsættelsen af villaens to væksthuse, Vinterhaven og Pompeji. Her ses det tøndehvælvsformede tag over Pompeji, hvor de ca. 2100 ruder er omhyggeligt nummereret og nænsomt nedtaget og deponeret. Når stålkonstruktionen er afrenset og korrosionsbeskyttet, genmonteres samtlige glas, der for de flestes vedkommende er originale.