Carlsberg Akademi
Tilbage til nyhedsoversigt

Bryggerens villa restaureres

28. januar 2020

Vægge med marmoreringer, døre med ådringer og skjulte skifervægge. Carlsberg Akademi åbenbarer langsomt sin sjæl, for brygger J.C. Jacobsens (1811-87) gamle villa nær Valby Bakke i København er ved at blive ført tilbage til sit oprindelige udtryk. ”Vi har undervejs i processen gjort forskellige interessante farvearkæologiske fund, som fortæller husets oprindelige historie,” siger Peder Elgaard fra Elgaard Architecture, der er projekteringsleder og byggeleder på projektet.

Det er som at træde ind i et lille stykke Italien at besøge Carlsberg Akademi – den tidligere æresbolig, hvor ledende forskere som Niels Bohr har boet. Brygger Jacobsen var nemlig dybt begejstret for støvlelandet og indrettede sig blandt andet med smukke relieffer, medailloner og en kopi af selveste Alexanderfrisen af Thorvaldsen. Hovedhuset blev opført i 1847-53 med N.S. Nebelong som arkitekt og er bygget i italiensk villastil. Væksthuset Pompeji kom til i 1876-78. Huset kunne måle sig med noget af det prægtigste, der blev opført i København på den tid, og bryggeren fik anlagt en lige så imponerende parklignende have med et væld af sjældne planter og træer. Botanik var nemlig en af hans store passioner.

”Vores arbejde med villaen omfatter fire områder: Vinterhavens omfattende istandsættelse, Pompejis installationer og glastag, godsliften i hovedhuset samt nyistandsættelse af Sydterrasse og havemur,” fortsætter Peder Elgaard. ”Årsagen til istandsættelsen af væksthusene er, at det regner ned gennem glastagene, og at indeklimaet oprindelig er skabt for planters trivsel, ikke for menneskers. Det bliver der rettet op på nu i samarbejde med ingeniører fra Sweco. Samtidig er det et væsentligt fokus, at bryggerens store passion for botanik videreføres.”. Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue er ansvarlig for istandsættelsen af Sydterrassen samt gulv, krukker og planter i Vinterhaven.

Desuden bliver logistikken i huset lettet ved at tilføre en godslift fra kælder til stue, så serveringspersonalet enkelt kan betjene de store selskaber, som villaen huser. I dag fungerer Carlsberg Akademi nemlig som møde- og konferencecenter, efter at æresboligen overgik til denne nye funktion i 1995. Restaureringsprojektet forstærker fortællingen om brygger Jacobsens ambitioner for huset og kobler akademiets nutidige funktion som møde- og konferencecenter tættere til stedets kulturhistorie. ”De materialer, vi tilfører, harmonerer med husets høje kvalitetsniveau: Linoliemalede vægge og træværk, gulve i natursten og terrazzo, støbte messingriste osv.,” tilføjer Peder Elgaard.

Projektet fortsætter gennem 2020 og giver plads til, at brygger Jacobsens ånd langsomt kan finde tilbage i de gamle stuer. Bryggeren testamenterede villaen til Carlsbergfondet, der som en af verdens ældste erhvervsdrivende fonde står i spidsen for den globale bryggerivirksomhed side om side med forskning og støtte til det ypperste inden for videnskab, kunst og kultur.