Tilbage til nyhedsoversigt

Tillykke til Oskars

Stort tillykke til vores kollega Oskars Lapsa, der netop har taget afgang som en del af den første årgang på kandidatprogrammet ”Arkitekturens Teknologi” på Det Kongelige Akademi.

Afgangsprojektet ”Aktivering af potentiale for uudnyttede loftsetager i klassisk københavneretagehus” taler ind i flere relevante og interessante problematikker som social ansvarlighed, miljøhensyn og den byggede kulturarv.

For potentialet af de uudnyttede loftsetager er stort, og projektet peger på, hvordan det kan bidrage til løsningen af den stigende boligmangel i København samt forbedre kvaliteten af den eksisterende københavnske boligmasse – nye boliger til studerende, der kan bo nær deres uddannelsessteder og udvidelse af rammerne for børnefamilier, der ikke tvinges ud i nyt og større uden for byen.
Projektet ønsker samtidig at bidrage til at gøre byggeriet mere miljøvenligt og langtidsholdbart, da man i selve udnyttelsen af loftsetagerne udnytter allerede udvundne, forarbejdede ressourcer frem for at bygge nyt. Med en kritisk tilgang til de nye elementer, der er nødvendige at tilføje, opfordres til at man anvender naturlige og holdbare materialer med lavt CO2 aftryk, der både tager hensyn til miljøet og til de mennesker, der skal bebo de nye lejligheder.
Sidst, men absolut ikke mindst, rummer projektet et stort potentiale for bevaring af den danske, byggede kulturarv. Med respekt for de eksisterende kvaliteter som traditionel byggeskik, gedigent håndværk, sunde materialer, arkitektonisk udtryk m.m., har afgangsprojektet en intention om at gå i dialog med og komplementere den konstruktive såvel som den arkitektoniske helhed, ud fra en tilgang om, at det der tilføjes, skal respektere og underordne sig (frem for at overdøve) det eksisterende.
På den måde er afgangsprojektet et bidrag til at sætte retningen for fremtidig renovering og transformation, ved at udnytte læringen fra en lang og gennemprøvet håndværksmæssig byggetradition.

Med specialet i hus er Oskars nu både arkitekt og bygningskonstruktør hos Elgaard Architecture, og vi er stolte over og glade for at have hans tværfaglighed repræsenteret i vores team af dygtige medarbejdere.