Enghaveparken: Arne Jacobsen's Pavilions
Back to project overview

Arne Jacobsen’s Pavilions – Enghaveparken

The restoration of Arne Jacobsen’s pavilions in Enghaveparken in Copenhagen has been completed. The pavilions’ original shelter and toilet facilities have been re-established and restored to mirror their original, romantic look with wooden shingles on the roof and verdigris green, whitewashed facades. Elgaard Architecture was architectural adviser on the project.

Facts

Year
2015-2016

Theme
Restoration

Client
City of Copenhagen

Partners
Bente Lange Arkitekter and Eduard Troelsgård A/S

Pavilions by a Renowned Architect
Overall, Arne Jacobsen’s pavilions in Enghaveparken express the transition between romantic Neo-classicalism and Modernism; a design trend that also manifested itself in Jacobsen’s single-family homes from 1928-29. The pavilions were designed and erected in 1928 and were Arne Jacobsen’s first project.

Enghaveparken: Arne Jacobsen's Pavilions
The music stand, which is the park’s point-de-vue at the end of the centre axis, has had a new natural stone cladding of travertine, since not much of the original Faxe marble was left. The concrete of the dome, the floor and the basement have been renovated, and new basements stairs and perimeter drain have been established.