Pompejanske rumudsmykning Carlsberg Akademi
Tilbage til nyhedsoversigt

Antikken lever i København

3. september 2020

Findes Pompeji i København? Ja, for brygger Jacobsen (1811-87) lod sin prægtige villa på Valby Bakke – det nuværende Carlsberg Akademi – udsmykke med overdådige og æstetiske detaljer fra antikkens verden. Bryggeren havde nemlig både passion for kulturarven og penge på lommen, og denne kombination lod han forene på skønneste vis i sin private bolig. Både Alexander den Store og Pompeji lever derfor inden for villaens mure.

Årenes gang og modens skiftende luner har dog sløret rummenes smukke udtryk, og de pompejanske dekorationer er for eksempel løbende blevet overmalet. Carlsbergfondet, som i dag ejer villaen, vil nu at genskabe den atmosfære, som huset havde på bryggerens tid. Derfor er malere, konservatorer og stukkatører i gang med at finde frem til de originale overflader, og i denne video kan du komme med indenfor i villaen og følge deres arbejde. Da lofter, vægge, søjler og træværk ved opførelsen blev projekteret som en harmonisk helhed, giver det huset et arkitektonisk løft at få bygningsdelenes oprindelige dekorationer frem i lyset.

Bryggeren opførte sin villa til sig selv og sin familie nær sit bryggeri på Valby Bakke i årene 1847-53 og det tilhørende væksthus Pompeji i 1876-78. Carlsberg Akademi, som villaen i dag huser, benyttes til Carlsbergfondets konferencer og andre videnskabelige symposier.