Goddards Surrey UK
Tilbage til nyhedsoversigt

Goddards – en Arts and Crafts-perle

27. april 2021

Da Elgaard Architecture i september 2019 var på studietur i Sydengland og London, havde vi bl.a. fornøjelsen af at besøge Edwins Lutyens’ (1869-1944) fine Arts and Crafts-hus Goddards, der ligger midt i Surreys frodige, bakkede landskab syd for London. Huset blev opført i årene 1898-1900 og senere udbygget og anses for at være et af Lutyens’ vigtigste huse fra hans tidlige periode som arkitekt. Det er opført i traditionelle, lokale materialer som Surrey-sten, mursten og egetræ og viser Lutyens’ sans for disse.

Goddards er en fredet bygning, som i dag lejes ud som feriebolig via The Landmark Trust. Oprindelig blev huset opført på vegne af shipping-magnaten Frederick Mirrielees og frue “as a Home of Rest to which ladies of small means might repair for holiday”. Edwin Lutyens skrev efter en visit på Goddards: ”It seems very successful and the inmates love it and invariably weep when they leave it which is comforting.”

Det kan man tænke på, hvis man indfinder sig i de smukke bygninger, som rummer en overflod af fine og finurlige, arkitektoniske detaljer, der hører Arts and Crafts-perioden til, og som på forunderlig vis er ekstremt inspirerende i vores daglige arbejde.

Arts and Crafts-stilen byder bl.a. på velproportionerede former, stejle tag, spidse vinduesbuer, pejse i mursten og fine, detaljerede snedkerarbejder og er ofte kendetegnet ved ​​almindelige materialer såsom sten og fliser med en asymmetrisk og malerisk bygningskomposition.

Bygningsarven og bæredygtigheden
Goddards er som nævnt en del af The Landmark Trusts ejendomsportefølje, og tanken bag organisationen er at bevare og genanvende bygningsarven til nye formål, så den fortsat kan leve og trives. Det gør, at bæredygtighedsaspektet på sin vis prioriteres, da bevaring af bygningsmassen i stedet for eventuel nedrivning er det absolut mest hensigtsmæssige ift. CO2s-udledning.

The Landmark Trust råder over omkring 200 historiske bygninger i hele UK og Italien. Du kan læse mere om disse storslåede historiske ejendomme på the Landmark Trusts hjemmeside, hvor du også kan booke et ophold og på den måde bidrage til at bevare den byggede kulturarv, da alle indtægter går til vedligehold og restaurering af husene.

 

Goddards Surrey UK
Elgaard Architecture på besøg i Goddards


Samarbejde med kendt havedesigner

Goddards er i øvrigt omgivet af en vidunderlig have, hvor havedesigneren Gertrude Jekylls (1843-1932) visioner stadig blomstrer i gårdhavens rum. Lutyens og Jekyll delte kærligheden til den lokale Surrey-arkitektur, landskaberne og materialerne og havde et mangeårigt samarbejde omkring haverne ved mange af Edwin Lutyens’ bygninger.

De fleste af disse grønne oaser er nu forsvundet, men på Goddards og andre steder rundt om i Sydengland har du stadig chancen for at gå tur i historien – også i Jekylls eget hjem Munstead Wood i byen Godalming i Surrey, som ligeledes er tegnet af Lutyens. Det var det første hus, som Edwin Lutyens og Gertrude Jekyll samarbejdede om, og siden fulgte ca. 120 andre projekter af samme karakter.

Og ja, navnet Jekyll, som mange nok vil kende fra den kendte roman Dr. Jekyll and Mr. Hyde, stammer fra Gertrude Jekylls familie, da hendes yngre bror Walter var ven med Robert Louis Stevenson, som lånte familienavnet til sin kendte bog.

Lutyens Trust
Goddards er i dag hjemsted for the Lutyens Trust, som er en velgørenhedsorganisation, der beskytter, bevarer og fremmer kulturarven efter Edwin Lutyens. Det var netop Lutyens Trust, som viste os rundt i Goddards og gav os en rigtig fin introduktion til og forståelse af denne unikke, arkitektoniske kulturarv.

Så når der igen må rejses over landegrænser, er Goddards bestemt en visit værd og en god mulighed for at gå på opdagelse i den britiske arkitekturhistorie.