Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Gamle Anton Rosen-interiører genfundet
18. marts 2021
På hjørnet af Østerbrogade og Strandboulevarden i København ligger arkitekterne Anton Rosens (1859-1928) og Peter Neerskovs ikoniske ejendom Vibensgaard fra 1903-05 med sine smukke art nouveau-detaljer. De kraftigt ombyggede butiksfacader i stueetagen skal Elgaard Architecture nu være med til i højest mulig grad at tilbageføre til det originale udgangspunkt som tegnet af Rosen. I forvejen har vi i 2018 udarbejdet et projektforslag til genetablering af taglejligheder i ejendommen på vegne af A/B Vibensgaard, der ejer ejendommen.
Nu har meterlange, originale borter med illustrationer af autentiske landevejskroer med navne som Svanholm og Slukefter åbenbaret sig i stueetagens nuværende butiksareal – det samme gælder smukke stuklofter og -friser! De er dukket frem bag nedhængte lofter og vægbeklædning, som er blevet fjernet pga. ombygning af butikken, og er nu blevet registreret.
Beværtningerne på borten minder om den oprindelige brug af rummene: Anton Rosens tegninger viser, at ejendommen fra starten blev indrettet med restaurationslokaler, som i øvrigt blev brugt som sådanne indtil omkring 1960.
Ejendommen blev tegnet af arkitekterne i begyndelsen af 1900-tallet og har siden 1987 været fredet. Navnet “Vibensgaard” siges at være inspireret af det store engreal med en rigdom af dyr og planter, som ejendommen i sin tid blev bygget på, og som var en del af det landlige København, der for længst er forsvundet.