Satanmønter Veksø Kirke
Tilbage til nyhedsoversigt

Sært møntfund i sjællandsk kirke

16. december 2020

SATANKULTEN PÅ ANHOLT – ANNUS HORRIBILIS 1973. For nylig dukkede disse mystiske ord op i den middelalderlige Veksø Kirke ved Måløv, da konservator Anders Rørvig Abildgaard stødte på to sære mønter over prædikestolens lydhimmel.

Kirken fra 1100-tallet er nemlig ved at blive restaureret af Elgaard Architecture, og den bliver bl.a. kalket indvendig, bænkene bliver retoucheret og blyvinduerne istandsat. Men møntfundet var ikke en del af planen!

De to underlige mønter har runer, romertal og djævlehoveder på for- og bagside og er såkaldte satanmønter, som dog ikke er så diabolske, som de kan lyde. Faktisk er de og ca. 400 andre lignende fundne mønter en del af happening-kunstneren Knud Langkows værk (1930-2004). Du kan se en DR-udsendelse om mønterne her.

Så langt væk som Bath Abbey i Sydengland er satanmønterne dukket op på usædvanlige gemmesteder, så de er noget helt særligt og betragtes som danefæ på trods af deres nyere oprindelse.

Det er ikke første gang, at vi støder på satanmønter under vores arbejde med kirkerestaureringer, for under restaureringen af Frederiksberg Kirke i 2017 fandt vi en ved altertavlen.

Læs mere om de djævelske mønter her:
https://www.linkedin.com/pulse/det-er-ikke-hver-dag-man-finder-danef%25C3%25A6-anders-r%25C3%25B8rvig-abildgaard/?trackingId=jr8Y80IVRFq1Qw0ePzGKgg%3D%3D

Foto: Konservator Anders Rørvig Abildgaard