Chateau Mukhrani efter restaurering Elgaard Architecture
Tilbage til projektoversigt

Chateau Mukhrani

Elgaard Architecture varetog restaureringen og genopbygningen af det georgiske vinslot Chateau Mukhrani fra sidste halvdel af 1800-tallet. Projektet omfattede hovedbygning, vinkældre, produktionsanlæg samt park- og haveanlæg. Kvalitet, identitet og autenticitet er nøglebegreber i vinproduktionen, og disse blev videreført og udviklet i restaurerings- og genopbygningsopgaven for bygninger og anlæg.

Fakta

Årstal
2010

Tema
Restaurering, genopbygning og modernisering

Bygherre
Chateau Mukhrani

Chateau Mukhrani historisk foto Elgaard Architecture
Chateau Mukhrani kan spores tilbage til 1512, hvor det var ejet af det tidligere kongelige dynasti Bagrationi – et af de ældste i verden. Det nuværende slot med tilhørende vinproduktion blev tegnet af franske arkitekter i 1873 og tog 12 år at færdiggøre.
Chateau Mukhrani plantegning over område Elgaard Architecture
Rådgivningsydelserne omfattede projektledelse og styring af tid, økonomi, risiko og kvalitet samt strategisk udvikling af forretnings- og investeringsplan. Desuden blev der udarbejdet behovsafklaring, programmering og idéudvikling af slottets interiører samt mulighedsstudier for etapevis udbygning af det samlede anlæg med funktioner, der understøtter Chateau Mukhranis brand og forretningsområde.

Versailles-gartner skabte haver
De omgivende haver blev designet af en Versailles-gartner. Det enorme anlæg var et kulturelt centrum for den georgiske elite, og ophavsmanden bag det, Ivane Mukhranbatoni, var vært for mange gæster, herunder berømte georgiske forfattere og digtere som Ilia Chavchavadze og Akaki Tsereteli og datidens russiske kejser.

Chateau Mukhrani eksteriør vinkældre under restaurering Elgaard Architecture
Slotsbygningen er genopbygget fra en stærkt forfalden tilstand – den var nærmest en ruin – og en stor del af de eksisterende vægge er genanvendt, mens alle øvrige bygningsdele er rekonstruerede. I alt væsentligt er slottets ydre i dag en rekonstruktion af tilstanden fra slutningen af det 19. århundrede.
Chateau Mukhrani eksteriør under restaurering Elgaard Architecture
Slottets førstesal husede et amfiteater til 150 personer, og på de andre etager var der indrettet talrige saloner.
“Før slottet forfaldt, imponerede både det og dets omgivelser fortidens besøgende. Bl.a. var det berømt for dets forgyldte, italienske møbler og havde også de første europæiske parketgulve i Georgien.”
Chateau Mukhrani eksteriør under restaurering Elgaard Architecture
Elgaard Architecture har udarbejdet en overordnet restaurerings- og designstrategi, som har dannet udgangspunkt for restaureringsholdningen og designlinjen for de enkelte rum.