Experimenarium
Tilbage til projektoversigt

Experimentarium

Experimentarium, Danmarks Science Center, der ligger i Tuborg Bryggeriernes gamle sodavandstappehal i Hellerup, er blevet ud- og ombygget for blandt andet at skaffe plads til en stor udendørs tagudstilling og opgradere den industrielle bygning til en væsentlig bedre energimæssig standard. Vi har været bygherrerådgiver i alle faser af det 370 mio. kr. store projekt.

Fakta

Årstal
2013-2016

Tema
Udvidelse af Science Centre

Bygherre
Experimentarium

Samarbejdspartnere
CEBRA

Experimentarium

Fra industri til eksperimenter
Experimentarium ligger i Tuborg Bryggeriernes tidligere sodavandstappehal i Hellerup, som blev opført i starten af 1900-tallet og siden udbygget og ombygget. I 1932 blev selve tappehallen bygget, men i 1980’erne ophørte sodavandsproduktionen, og en række fondsdonationer gjorde det muligt at transformere hallen til Experimentarium i starten af 1990’erne.

CEBRA har tegnet det nye Experimentarium, og der er lagt vægt på at fastholde den tidligere industribygnings robusthed som et væsentligt element i dens nye funktion som formidlingscenter. Man kan sige, at funktionerne bryder ud af den eksisterende struktur ved at stable en række aluminiumsbeklædte kasser oven på den gamle bygnings base. De danner en dynamisk komposition, der afspejler Experimentariums mangfoldighed af oplevelser.

“Det har været vigtigt for os, at den gamle sodavandstappehals industrielle præg og historie fortsat var til stede i ombygningen af Experimentarium.”
Hans Henrik Høilund, Elgaard Architecture
Experimentarium

Ny bygning er energineutral
Forbedring af udstillingsfaciliteterne såvel som energioptimering har været en væsentlig faktor i hele processen. For eksempel er den nybyggede del på omkring 10.000 m2 energineutral.

Den gamle tappehal er blevet omorganiseret og eksisterende funktioner er blandet med nye. Nye etager er tilføjet, og bygningen er skåret igennem to steder for at indsætte atrier med iøjnefaldende, skulpturelle trapper.