Frederiksberg Slot interiør Elgaard Architecture
Tilbage til projektoversigt

Frederiksberg Slot

Kong Frederik IV (1671-1730) byggede Frederiksberg Slot i 1699-1704, og det huser i dag Hærens Officersskole. Efter mange år som offentlig institution var der behov for at fjerne sporene efter skiftende tiders syn på indretning. Elgaard Architecture har i regi af Nebel Olesen Arkitekter restaureret og optimeret udvalgte rum til nutidig brug, samtidig med at bygningsarven er blevet bevaret.

Fakta

Årstal
2011-2013

Tema
Restaurering af interiører

Bygherre
Forsvarets Ejendomsstyrelse

Frederiksberg Slot interiør efter restaurering Elgaard Architecture
Gemakkernes markante marmorerede paneler stammer fra slottets opførelsestidspunkt.
Frederiksberg Slot interiør efter restaurering Elgaard Architecture
Østre Dagligstuer var oprindeligt indrettet og prægtigt udsmykket som kongens og dronningens private gemakker. De smukke stuklofter er udført af de italienske stukkatører, Francesco Quadri og Domenico Carbonetti.

Fra kongeslot til officersskole
Frederiksberg Slot blev tegnet i italiensk barokstil af arkitekt W. F. von Platen (1667-1732) og opført for kong Frederik 4. i årene 1699-1704. Oprindelig blev Frederiksberg Slot bygget som sommerslot for kongefamilien, men i 1868 blev det overdraget til Hærens Officersskole, der flyttede ind året efter og stadig fylder slottet ud.

Kong Frederik 6. (1768-1839), hans dronning Marie Sophie Frederikke og deres to prinsesser Vilhelmine og Caroline blev ofte set sejlende på kanalerne i Frederiksberg Have i begyndelsen af 1800-tallet, og det bidrog til deres store popularitet og gjorde dem til symboler på et godt, borgerligt, københavnsk familieliv. Dronningen var den sidste kongelige, der boede på Frederiksberg Slot. Efter hendes død stod det tomt indtil 1868.

Frederiksberg Slot interiør marmorering paneler Elgaard Architecture
Elgaard Architecture har genskabt de oprindelige farver og ådringer i de rum, der har været omfattet af restaureringen.
“Nye, moderne installationer som white boards, projektor og tavlebelysning mv. er udført i et diskret og tilpasset formsprog.”
Peder Elgaard, partner
Frederiksberg Slot interiør marmorering paneler Elgaard Architecture
Restaureringsholdningen og de valgte løsninger er forankret i omfattende arkivstudier.
Frederiksberg Slot interiør efter restaurering Elgaard Architecture
Østre Forgemak og Østre Lakajgemakker er indrettet til undervisningsrum mens kongens Lille og Store Kabinet i sidefløjen fremstår til repræsentative formål.
“Frederiksberg Slot fik sit nuværende udseende ved en mindre ombygning i 1828-29 udført af arkitekt Jørgen Hansen Koch (1787-1860) for kong Frederik 6., der opholdt sig meget på slottet, og var med til at gøre det og dets haver så berømte.”
Frederiksberg Slot interiør efter restaurering Elgaard Architecture
Rummene er blevet gjort praktisk anvendelige til moderne undervisningsbrug. Undervisnings- og møderum er indrettet med moderne installationer og teknik, som for eksempel de diskrete strømudtag i gulvene.
Frederiksberg Slot vue gennem gemakker Elgaard Architecture
Målet med restaureringen har været at skabe sammenhæng og helhed i rummenes interiører og overflader og også opnå et naturligt forløb i beletagens enfilade.