
Frederiksgade 11
Projektet omfatter totalrenovering og ombygning af en fredet etageejendom fra 1881 beliggende Frederiksgade 11 i Frederiksstaden i København samt to ikke-fredede garagebygninger fra omkring 1930 i gården. Hovedbygningen totalistandsættes udvendigt og indvendigt. Ejendommen er oprindelig opført med erhverv i stueetagen og boliger i de øvrige, inkl. tagetagen. I mange årtier har samtlige normaletager dog rummet industri (maskinfabrik) og kontorer. Fremover vil tre af etagerne rumme erhverv og bolig.
Elgaard Architecture er totalrådgiver fra de indledende skitser til myndighedsprojekt, herunder ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen, udbud, opfølgning og byggeledelse under udførelse.
Årstal
2017-2020
Tema
Totalrenovering og ombygning af fredet hovedbygning og to ikke-fredede garagebygninger
Bygherre
Ejendomsselskabet Frederiksgade 11 ApS
Samarbejdspartnere
Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S, Gert Carstensen A/S, Rådgivende Ingeniørfirma
Marmorkirkens fornemme naboer
Det er Marmorkirkens fortjeneste, at de herskabelige ejendomme omkring den overhovedet blev opført. I 1874 opkøbte bankdirektør C.F. Tietgen (1829-1901) nemlig grundene omkring den dengang ufuldførte kirke, der henlå som en ruin, for at finansiere færdiggørelsen af den.
Det blev arkitekten Ferdinand Meldahl (1827-1908), som kom til at lede projektet, som blev færdigt i 1885-86 og skabte en exceptionel arkitektonisk helhed omkring Marmorkirken i form af en bue af fornemme ejendomme. Frederiksgade 11 er en af dem. En lille krølle på historien er dog, at det kun er facaderne mod Marmorkirken, der er opført efter Meldahls planer. Bygningerne bagved er tegnet af andre arkitekter og er vidt forskellige fra hinanden.



Ejendommens udvikling gennem tiden
Ejendommen blev tegnet af arkitekten Henrik Hagemann, og dens planløsning afviger en del fra Meldahls oprindelige bebyggelsesplan. Lejlighederne var indrettet med store stuer, værelser, pigekamre, køkkener, fadebur og ”luftclosetter”. Sidstnævnte var suppleret med retirader beliggende i baggården. Ejendommen har ved opførelsen været tænkt anvendt til erhverv i stueetagen og til beboelse fra 1. sal og opefter.
Af korrespondancer i Københavns Kommunes byggesagsarkiv over ejendommen fremgår det, at bygningen var overtaget af besættelsesmagten 1940-45, og at etagerne allerede inden da har været anvendt til erhverv i stedet for beboelse.
I 2016 overtog Ejendomsselskabet Frederiksgade 11 ApS ejendommen.

