Havnegade 21-27
Tilbage til projektoversigt

Havnegade 21-27

For Jeudan A/S udvikler Elgaard Architecture fire markante bygninger i Havnegade i det centrale København. Bygningerne, der flankerer havneindsejlingen mellem Arne Jacobsens modernistiske Nationalbank og det pittoreske Nyhavn, er alle fredede eller bevaringsværdige og repræsenterer et arkitektonisk spænd på næsten 70 år fra 1865 til 1933.

Fakta

Årstal
2018-2021

Tema
Bevaringsplan/byggeprogram, projektforslag, for-, myndigheds- og delvist hovedprojekt

Bygherre
Jeudan A/S

Samarbejdspartnere
Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Regnestuen ApS

Havnegade 23

Gamle interiører ser dagens lys
De fire fornemme bygninger i Københavns Havnegade, hvor Vejdirektoratet indtil for nylig havde kontorer, er ved at få deres gamle sjæl tilbage. Elgaard Architecture udvikler ejendommene for bygherren Jeudan A/S. Moderne tilføjelser som uoriginale ruminddelinger og nedhængte lofter forsvinder og åbenbarer den smukkeste stuk og ditto rumproportioner.

“På baggrund af grundige arkivstudier, registrering og opmåling genskabes interiørernes oprindelige eksklusivitet, så de igen matcher bygningernes impossante ydre og centrale beliggenhed.”
Havnegade 21-27
I årtier har bygningerne været indrettet til offentlig administration for Vejdirektoratet, og utallige indvendige ombygninger har sløret ejendommens individuelle karakter.
Havnegade 21-27
Havnegade 21-27

Fra historicisme til Art Déco
Havnegade nr. 21 (1867; arkitekt ukendt) er et godt eksempel på dansk historicisme, nr. 23 på venetiansk paladsstil (1865; arkitekt Ferdinand Meldahl) og nr. 25 på dansk nationalromantik (1906; Martin Borch). Nr. 27 (1933; arkitekterne Arthur Wittmaack og Vilhelm Hvalsøe) er ren Art Déco og kan ses som en forløber for den danske modernisme, som gjorde danske arkitekter berømte i hele verden.

Arkitekten bag nr. 23, Ferdinand Meldahl, tegnede dette hus med det venetianske palazzo Ca’ Vendramin Calergi for øje.

“Fremover deles bygningerne op i fleksible lejemål, der er tro mod de oprindelige bygningsstrukturer, men som også vil kunne sammenlægges på forskellige måder alt efter behov.”
Havnegade 25
Kunstneren Poul Gernes (1925-96) udsmykkede i 1990 denne trappe i Havnegade 25, som nu restaureres.
Havnegade 21-27
Trappen her er skabt af kgl. bygningsinspektør Thomas Havning i 1953.