
Kastrup Værk
Kastrup Værk, også kaldet Bryggergården, blev anlagt som kalkværk i 1749 på en tange ud for Saltholm ved Amager. Anlægget er gennem tiden vokset bygning for bygning i takt med udvidelser eller ændringer i produktionen, men i dag er kun den ældste del af et langt større kompleks bevaret. Elgaard Architecture har udarbejdet helhedsplan og projektforslag for den fremtidige anvendelse til boliger og erhverv samt gennemført myndighedsbehandlingen overfor Slots- og Kulturstyrelsen.
Årstal
2017-2021
Opgave
Restaurering, delvis funktionsændring og genopretning af 1700-tals fabriksby
Bygherre
Byggeselskab Mogens de Linde
Samarbejdspartnere
Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S, Gert Carstensen A/S
Adresse
Kastrup Værk, 2770 Kastrup

Livsværk lever videre
Kastrup Værk blev opført af Jacob Fortling (1711-61) og er et af de få, bevarede industrianlæg fra 1700-tallets storhedstid. Fortling var arkitekt, hofstenhugger og lervarefabrikant og indvandrede fra Tyskland under Christian 6.’s omfattende byggeaktivitet. Han grundlagde Kastrup Værk i årene 1749-54 som et af 1700-tallets store industriprojekter. Han fik eneret på udvinding af kalksten på Saltholm i Øresund og opførte derefter Kastrup Værk med kalkværk, teglværk, fajancefabrik og hoved- og portbygninger.







Nu med moderne kunst
Ud over Kastrup Værk opførte Jacob Fortling også Kastrupgård i nærheden som et landsted til sig selv og sin familie. Huset fra 1749-53 rummer i dag den moderne kunstsamling Kastrupgårdsamlingen, men også værker af maleren Theodor Phillipsen (1840-1920) og fajancer fra Kastrup Værk.
Fabriksanlægget blev fredet i 1971 og kaldes i dag Bryggergården, fordi det i 1800-tallet husede et bryggeri. Holmegårds Glasværk etablerede desuden i 1847 en filial på stedet under navnet Kastrup Glasværk. Produktionen ophørte i 1979.