Dette websted bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner såsom at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke sektioner på hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.
Kong Haakons Kirke
Elgaard Architecture var i 2018 bygherrerådgiver i alle faser på den indvendige ombygning og fornyelse af den norske sømandskirke i København, Kong Haakons Kirke. Kirken er opført i 1958 og fyldte dermed 60 år i året for fornyelsen og restaureringen.
Årstal
2018
Tema
Fornyelse
Bygherre
Kong Haakons Kirke, den norske Sjømannskirke i København
Samarbejdspartnere
A.P. Møller Fonden, , Bertelsen & Scheving Arkitekter, Kjell Pedersen Entreprise A/S
Adresse
Ved Mønten 9, 2300 København S
Dansk-norsk bindeled
Kirkens funktion som både kulturhus og kirke og bindeled mellem Norge og Danmark er helt central. I kirken står f.eks. en lille keramisk skitse til mindesmærket ”To søstre” (Norge takker Danmark), som står på Eidsvolls Plads ved Østerport i København. Ved opførelsen var der også støtte fra mange danske virksomheder, og bl.a. var ”Fru Skibsreder A.P. Møller” medlem af indsamlingskomiteen i Danmark og deltog ved indvielsen.
Kirke og kulturhus i ét
Arkitekten bag Kong Haakons Kirke, Carl Corwin (1922-99), var med sin multifunktionskirke nyskabende i sin tilgang til kirkearkitektur. Han var medlem af arkitektsammenslutningen PAGON, som blev dannet i 1949 til fremme af modernistisk arkitektur.
Med sin dobbeltfunktion som både kirke og kulturhus har sømandskirken to hovedindgange. Fra Stadsgraven er der direkte adgang til kirkesalen, mens indgangen i den modsatte ende leder ind til en stor forstue med reception, café og butik med norske madvarer. Kirkerummet og festsalen kan ved store kirkelige begivenheder slås sammen, så der er plads til omkring 400.