Tilbage til projektoversigt

Lyngby Rådhus

Elgaard Architecture har været bygherrerådgiver for Lyngby-Taarbæk Kommune på udvikling af byggeprogrammet for en gennemgribende restaurering og genopretning af det fredede Lyngby Rådhus.

Opgaven bestod i at udarbejde et hovedgreb for nyindretning af rådhuset, der dels skulle øge antallet af arbejdspladser til og opgradere huset til nutidige, tekniske funktionskrav og dels genoprette bygningens arkitektoniske kvaliteter og skærpe dets bærende fredningsværdier.

Fakta

Årstal
2017-
2019

Tema
Bygherrerådgivning ifm. restaurering og nyindretning af fredet rådhus

Bygherre
Lyngby-Taarbæk Kommune

Samarbejdspartnere
COWI (2017-18), Rambøll, Orbicon/WSP Danmark

Genetablering af oprindelige principper giver mulighed for fleksibilitet og diskret implementering moderne installationer

Ved at samle alle moderne installationer i gennemgående funktionsvægge, der følger og fremhæver bygningens cirkelslag, er der skabt plads til opbevaring samtidig med, at  al teknik og ventilation på alle etager er skjult.

Omfattende installationer har opgraderet bygningens indeklima iht. nutidige krav, så den nu i  fremtiden kan fungere som en tidssvarende arbejdsplads.

Hovedgrebet genetablerede også det oprindelige skillevægsprincip, så rummenes størrelse let kan ændres ift. skiftende behov.

Mange års løbende ombygninger havde sløret de arkitektoniske kvaliteter

Elgaard Architecture har haft ansvar for udarbejdelse og skitsering af hovedgrebet for restaureringen, der særligt i det indre har åbnet bygningen op og ved at fjerne ikke originale skillevægge, der havde sløret bygningens karakteristiske buede form.

I stueetagen er husets stukmarmorerede søjler blevet fritlagt fra skæmmende skillevægge, som da bygningen i sin tid blev indviet.

Et fint eksempel på dansk funktionalisme

Lyngby Rådhus blev tegnet af arkitekterne Hans Erling Langkilde og Ib Martin Jensen.
Det er opført i 1939-1941 og er et fint eksempel på dansk funktionalisme, der ses i flere rådhuse fra midten af det 20. århundrede.

Rådhuset blev fredet i 2014, hvilket er forholdsvist sent, og det havde siden opførelsen undergået flere ombygninger, der løbende havde løst en række funktionelle behov, men som gik imod de oprindelige arkitektoniske kvaliteter.

Et af rådhusets særlige kendetegn er den buede facade, beklædt med grønlandsk marmor, der danner et bagtæppe for Lyngby Torv, som blev anlagt samtidig med rådhuset.

Rådgivning sikrer, at historie og nutidige behov går hånd i hånd.

Vores rådgivning har omfattet arkivstudier, registrering og udvikling af projektets restaureringsstrategi, herunder tilgangen til restaurering af marmorfacader, vinduer, indfatninger og kobbertage. Vi har i udviklingen af projektet haft ansvaret for dialog og det konstruktive samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.

Vi har gennemført de indledende tekniske undersøgelser af marmorfacaderne såvel som udvikling af principperne for integrering af indeklimakrav i den fredede bygning.

Efter aflevering af byggeprogrammet har vi været ekstern bygherrerådgiver på granskning af projektet i projekteringsfaserne med fokus på at skærpe arkitekturen og fredningsværdierne.

Den nyrenoverede bygning fungerer nu som en tidssvarende arbejdsplads, der overholder nutidige krav til f.eks. brandsikring og indeklima samtidig med, at dens oprindelige kvaliteter er blevet skærpet.

Projektet har skabt 130 flere arbejdspladser, og bygningen er også blevet optimeret i forhold til mødelokaler, der kan benyttes til aktiviteter for borgere udenfor almindelig arbejdstid.

 

 

Udførelsesfaserne er gennemført med ERIK arkitekter som totalrådgiver.