Tilbage til projektoversigt

Mændenes Hjem

Mændenes Hjem på hjørnet af Istedgade og Lille Istedgade i København er blevet ombygget og udvidet. Formålet med ombygningen har været at skabe et imødekommende og hjemligt døgnåbent tilbud til husets beboere og de 500-700 mennesker, der dagligt bruger huset. Størstedelen af brugerne er hjemløse med stof- og alkoholafhængighed, og de er nogle af Danmarks mest udsatte borgere.
Elgaard Architecture har været bygherrerådgiver på projektet, som er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og OAK Foundation Denmark.

Fakta

Årstal
2019-2023

Tema
Bygherrerådgivning: Renovering, ombygning og udvidelse af bygning samt overdækning af gård

Bygherre
Ejendomsfonden Mændenes Hjem

Samarbejdspartnere
Totalrådgiver: Albjerg og Buchardt Arkitekter ApS; Eduard Troelsgård (konstruktioner og VVS), Gert Carstensen A/S, Rådgivende Ingeniørfirma (el), Einar Kornerup A/S (detailprojekt)

Multihus med døgnåbne tilbud
Ejendommen i Istedgade blev opført i 1961 til hjemløse mænd, som kom om aftenen, fik en seng at sove i og gik igen om morgenen. I dag kan det betegnes som et ”multihus” med døgnåbent, langt flere aktiviteter og derfor også flere medarbejdere end dengang, blandt andet fordi brugernes problemstillinger gradvist er blevet mere komplekse. De sociale og sundhedsfaglige tilbud har længe været åbne for begge køn, og siden 2017 har kvinder også kunnet bo på Mændenes Hjem.

Med ombygningen er Mændenes Hjem blevet forhøjet med to etager, fået tidssvarende boliger, en taghave samt fleksible og rummelige fællesarealer, hvor der er plads til både ro og aktivitet til husets beboere. Ombygningen har desuden haft fokus på at skabe en tryg og sikker arbejdsplads for medarbejderne og på, at Mændenes Hjem opleves som en god og hensynsfuld nabo. I det nye hus kan brugerne komme ind fra gaden uden henvisning og kan få både langsigtet og akut hjælp som mad, rent og varmt tøj og et trygt sted at sove.

“Fra herberg til multihus, der kan håndtere komplekse problemstillinger for de mest udsatte borgere.”
Ombygningen har givet større værelser, hvoraf nogle har eget bad.
Fleksible og rummelige fællesarealer og taghaven giver er plads til både ro og varierede aktivitet for husets beboere.

Foto: Karina Tengberg