Nyhuse Kapel eksteriør
Tilbage til projektoversigt

Nyhuse Kapel

Nyhuse Kapel ligger på Nyhuse Kirkegård i Hillerød og hører under Frederiksborg Slotskirke. Kapellet blev bygget i 1924 med M.P. Madsen (1876-1956) som arkitekt og fremstod inden renoveringen utidssvarende indvendigt. Med ønsket om en restaurering, modernisering og kunstnerisk udsmykning af Nyhuse Kapels indre bad Frederiksborg Slotskirkes menighedsråd Elgaard Architecture om at udføre et indretningsforslag, der kunne fungere i samspil med værker udført billedkunstner Simon Aaen.

Fakta

Årstal
2018-2019

Tema
Projektforslag til modernisering og kunstnerisk udsmykning

Bygherre
Frederiksborg Slotskirkes Menighedsråd

Samarbejdspartnere
Billedkunstner Simon Aaen

Nyhuse Kapel interiør kirkestole Elgaard Architecture

Kapel med mange funktioner
Nyhuse Kapel anvendes primært til begravelser og bisættelser i tilknytning til Frederiksborg Slotssogn, da slotskirken ikke må anvendes til disse formål.

Ud over begravelser og bisættelser afholder Frederiksborg Slotssogn Alle Helgens-gudstjenester i kapellet og hver fredag morgenmeditation.

Kirkegården er Frederiksborg Slotssogns gamle kirkegård, og her ligger for eksempel medlemmer af Benneweis-familien, kunstmalere og kulturpersonligheder.

“De enkelte gravsteder på kirkegården har ofte en gravsten i granit med en tekst om den afdøde. Kapellets nye gulv med tekster i granitsten får på denne måde det indre rum til at hænge sammen med den omkringliggende kirkegård og dens lange historie.”
Nyhuse Kapel alter og glasvindue Simon Aaen Elgaard Architecture
Den centralt placerede kile af lys i glasmaleriets midte peger på troen og lyset i mørket - altså et opstandelseshåb i dødens skygge. Billedkunstneren Simon Aaen står bag. Et nyt, mindre alterbord er lavet i svensk, grå Bohus-granit med et forgyldt krucifiks, der også er skabt af Simon Aaen.
Nyhuse Kapel kirkestole Elgaard Architecture
Arkitekterne Christoffer Harlang og Nicolai de Gier har tegnet en kirkestol, som i kraft af dens meget enkle men karakterfulde udtryk kan indpasses og kombineres med både ældre og nyere interiører. Det er klassisk håndværk og smukt forarbejdede møbler.
“Ønsket var at åbne korbuen med et centralt placeret vindue. I dette vindue er der nu opsat et glasmaleri, og dets skiftende lysindfald skal være med til at give den besøgende i kapellet en oplevelse af, at lyset brydes med mørket.”
Nyhuse Kapel interiør orgel Elgaard Architecture
Bjælker og søjler er malet i neutral grå, øvrige bredder/overflader i grå af lysere nuance. Selve orgelet og rækværket fremstår som eksisterende forhold.