Villa Højgaard Snekkersten interiør dør efter restaurering Elgaard Architecture
Tilbage til projektoversigt

Villa Højgaard

Projektet omhandlede restaurering, ombygning og modernisering af den nyklassicistiske villa tegnet i 1917 af arkitekten Kay Fisker. Realdania By & Byg købte Villa Højgaard i 2014, og Elgaard Architecture har restaureret og istandsat huset fra kælder til kvist.

Forud for istandsættelsen blev en række forundersøgelser af husets overflader gennemført for at fastslå oprindelige farver og materialitet. Undersøgelserne dannede grundlag for den håndværksmæssige tilgang til projektet og for farvesætningen, der er en tilbageførsel til husets originale udtryk.

Fakta

Årstal
2015-2016

Tema
Restaurering og nyindretning

Bygherre
Realdania By & Byg

Villa Højgaard Snekkersten eksteriør Elgaard Architecture

Svensk nyklassicisme og engelsk cottage-stil
Landstedet Villa Højgaard blev opført som sommerbolig for cykelpumpefabrikant J.W. Friis i 1917 og fredet i 1988. Ejendommens byggestil afspejler inspirationen fra den britiske Arts & Crafts-bevægelse og er et af de få enfamilieshuse, som arkitekten Kay Fisker (1893-1965) tegnede. Det er et af hans hovedværker, og her kom han for alvor til at vise format og stilsikkerhed.

Villa Højgaard bærer præg af svensk nyklassicisme, og Kay Fisker blandede her et af nyklassicismens stilgreb, den engelske cottage-stil, med nordisk byggetradition og materialer. Bygningen peger frem mod Bedre Byggeskik-bevægelsen i slutningen af 1920’erne, og dermed har landstedet arkitekturhistorisk betydning som spire for en ny, arkitektonisk stilretning.

“Landstedet som institution går langt tilbage i historien - fra de romerske villaer langt fra det travle byliv til adelens prægtige landsteder i renæssancen og 1700-tallets tilbagevenden til antikkens idealer.”
Villa Højgaard Snekkersten originale dørhåndtag Elgaard Architecture
I forbindelse med restaurering og istandsættelse er der energioptimeret så meget som muligt samt foretaget behandling af overflader og enkelte detaljer. Alle tekniske installationer er fornyet med føringer etableret under hensyn til husets høje bevaringsværdi.
Villa Højgaard Snekkersten originale dørhåndtag Elgaard Architecture
Landstedet i Snekkersten er 251 kvadratmeter stort og ligger i Snekkersten med udsigt til sundet fra øverste etage. Villa Højgaards detaljer er mange – helt ned til dørhåndtagene – og interiøret er omhyggeligt gennemtegnet. Det lå i tiden at give hvert rum sin individualitet.
Villa Højgaard interiør kalorifereovn Elgaard Architecture
Villa Højgaard er blevet ført tilbage til sit oprindelige udtryk. Væggene har også på villaens opførelsestidspunkt været individuelt farvesat med hvert rum i karakterfulde farver. Huset er født som sommerbolig, og det betød blandt andet, at der ikke var opsat varmekilder i de enkelte rum. Kalorifereovnen klarede opvarmningen i husets centrale rum, havestuen og den tilstødende spisestue samt i værelset på etagen ovenover. De fleste rum blev ved restaureringen i stedet forsynet med gulvvarme.
“ I 1800-tallet opstod Arts & Crafts-bevægelsen i Storbritannien, og det var denne arkitekturtrend, der inspirerede Kay Fisker i landstedet Villa Højgaards udformning.”
Villa Højgaard Snekkersten interiør Elgaard Architecture

Arkitekturens sidste store faderskikkelse
Kay Fiskers bygninger fortæller stadig om hans store talent for og kærlighed til faget og om dansk arkitektur fra 1930’erne til 1970’erne. Fisker står endnu som et monument i dansk arkitektur, for hans praksis, undervisning, kontaktnet til alverdens førende arkitekturpersonligheder og hans karismatiske personlighed gjorde ham til den sidste store faderskikkelse i dansk arkitektur. Fisker tegnede primært store, almene boligbebyggelser som etage- eller rækkehusbebyggelser samt offentlige byggerier inden for sundhedsvæsenet. Men enfamilieshuse som Villa Højgaard havde han altså også sans for.