Bredgade 40
Tilbage til nyhedsoversigt

Da Bredgade bredte sig til nutiden

28. januar 2020

På Bredgade 40 midt i det indre København slog en modernistisk ejendom sig i 1954-58 ned blandt gadens statelige ejendomme fra 1700- og 1800-tallet. Den bevaringsværdige bygning midt i det historiske Frederiksstaden blev opført af forsikringsselskabet Baltica med Svenn Eske Kristensen (1905-2000) som arkitekt. I 1959 blev den præmieret af Københavns Kommune.

I årtiet efter gik ejendommen til filmen, da Erik Balling i 1967 besluttede sig for at bruge den i kultfilmen om det gode skib ”Martha” med en lang række kendte danske skuespillere på rollelisten.

Elgaard Architecture istandsætter og udvikler nu ejendommen for Jeudan og fører interiørerne sikkert tilbage i havn med respekt for de mange oprindelige 50’er-bygningsdetaljer. Enkelte er heldigvis bevaret endnu – såsom denne smukke trappe ovenfor, der snor sig gennem huset.

Manden bag bygningen i Bredgade var en af Danmarks ypperste og mest produktive arkitekter i efterkrigstiden. Med en nøgtern tilgang og et socialt engagement byggede han alt fra sociale boligbyggerier til store produktionsanlæg. I dag står Eske Kristensen som foregangsmand for byggeriets industrialisering og som en central figur i opbygningen af velfærdssamfundet. Det var derfor ikke en Hr.-hvem-som-helst, som blandede sig i gadebilledet med Frederiksstadens anden store arkitekt, forgængeren Nicolai Eigtved (1701-54).

Kom lidt længere bagom Bredgade 40